Home arrow Σουφλί arrow Ιστορία του Σουφλίου arrow Σουφλί, η πόλη του μεταξιού
Σουφλί, η πόλη του μεταξιού
Το Σουφλί είναι χτισμένο στην ανατολική πλαγιά του δίδυμου λόφου του προφήτη Ηλία (Αϊ-Λιά), ενός από τα τελευταία υψώματα της οροσειράς Ροδόπης. Βρίσκεται στο κέντρο του νομού Έβρου, καθώς απέχει 65 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη (νότια) και 50 χλμ. από την Ορεστιάδα (βόρεια). Έχει πληθυσμό 5.000 κατοίκων και είναι κέντρο του ομώνυμου Δήμου στον οποίο υπάγονται τα χωριά Κορνοφωλιά, Δαδιά, Λυκώφη, Λαγυνά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.
soufli2Η παράδοση αναφέρει ότι κτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, αλλά είναι βέβαιο ότι το Σουφλί κατοικούνταν από την Αλεξανδρινή εποχή. Αυτό διαπιστώνεται από αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, καθώς και από την ανακάλυψη τάφων της ελληνιστικής περιόδου. Όμως το έντονο θρακιώτικο στοιχείο στα έθιμα της περιοχής μαρτυρεί την καταγωγή των Σουφλιωτών από το μεγάλο θρακικό φύλο της Βαλκανικής Χερσονήσου και των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

soufliΗ ιστορία του Σουφλίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το μετάξι τους δύο τελευταίους αιώνες και έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής Για πρώτη φορά το Σουφλί αναφέρεται από τον Τούρκο περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή το 1667 μ.Χ, με το όνομα Σοφουλού. Την περίοδο εκείνη ήταν ένα κεφαλοχώρι, απαλλαγμένο από φόρους. Την τουρκική ονομασία Σοφουλού πιθανώς να την πήρε από παλιό μουσουλμανικό μοναστήρι που βρισκόταν στην περιοχή. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή, ότι το Σουφλί πήρε την ονομασία του από τ' όνομα κάποιου βυζαντινού γαιοκτήμονα που λεγόταν Σουφλής. Το Σουφλί υπήρχε από το 16ο αι. Μέχρι τότε υπήρχαν κάποιοι οικισμοί, σε ψηλά σημεία, μέσα στη σημερινή θέση της πόλης, αλλά και γύρω από αυτή. Οι οικισμοί ήταν τόσο ασήμαντοι, ώστε να μην προκαλούσαν το ενδιαφέρον των περιηγητών. Πριν από το16ο αιώνα άρχισαν να ενώνονται και σύντομα αποτέλεσαν το χωριό, που αναφέρει ο Εβλιγιά Τσελεμπή.

mouseio Στη συνένωση αυτών των πυρήνων συμμετείχαν κι επήλυδες από άλλα μέρη της Ελλάδας, από τη Θεσσαλία και την Ήπειρο κυρίως, οι οποίοι είχαν έρθει στη Θράκη, είτε αναγκασμένοι από τους Σουλτάνους είτε αναζητώντας διέξοδο από τη φτώχεια. Είναι η μοναδική «πόλη του μεταξιού» γνωστή ακόμη για το κρασί το τσίπουρο και τα αλλαντικά, καθώς επίσης για την πλούσια παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά.

Χρήσιμες συνδέσεις:
Εικόνες από το Σουφλί
SAINT GEORGIOS.jpg
Προσθήκη στα Αγαπημένα
 
 
copyright
epeaek